Körklangens Historia

                           Körklangen 1983

                      Körklangen 2018

                                                    
Mycket vatten har flutit under broarna sedan bilden av Körklangen 1983 togs. Ändå är kören mer än dubbelt så gammal.
Här är historien om Halmstads Hembygdskör, som senare skulle bli Körklangen:
Det var den 5 mars 1942 och världen stod i brand då Halmstadborna kunde läsa ett upprop i stadens tre tidningar. Alla sångintresserade uppmanades att dagen därpå komma till Fredriksvallsskolan för att vara med om att bilda en sångkör. Ett 30-tal entusiastiska sångare infann sig och efter provsjungning satte den nybildade Halmstads Hembygdskör genast igång med inövandet av det allra första numret på repertoaren, "Hembygdens sång". 
Initiativtagarna var Hallands legendariske landsantikvarie, den musikintresserade  filosofie doktorn Erik Salvén och hans vapendragare musikdirektören Hugo Norén,

        Hembygdskören 
             15 år 1957

           Körfest 1959

Erik Salvén lämnar Halmstad 1954

                    

Erik Salvén och Hugo Norén i början av 1950-talet lämnade kören var det militärmusikern Tage Nilsson som tog över. Han ledde Hembygdskören i över 30 år innan förändringens vindar började blåsa liv i kören, som då hade bytt namn till Körklangen. 
Den friska fläkten kom när musikläraren Gerry Andersson tog över 1985.
De gamla hembygdslåtarna och folksångerna rensades ut och  repertoaren fylldes av jazz, Beatles, Povel Ramel, Robert Broberg och afrikanska sånger. Gerry Andersson var också den som tillsammans med regissören Martin Odd lotsade kören in i teaterns värld.

Gerry Andersson kom som en frisk fläkt då han 1985 tog över som körledare för Körklangen. Det var under hans ledning som Körklangen blev "Kören som aldrig står still."
1995 satte kören upp sin första körteaterproduktion på Kulturhuset i Halmstad, "Alla springer omkring".

 

Körens allra första sceniska produktion , "Alla springer omkring", var ett slags musikaliskt collage med musik av bl.a. Povel Ramel och Robban Broberg, som spelades upp på Kulturhuset 1995. På samma scen producerades också, två år senare, Körklangens första stora musikteaterföreställnig i "fullformat". Det var  "Lyckans Hotell" och blev en stor succé och snackis. 
Ett och ett halvt år senare kom det dock smolk i glädjebägaren, då Gerry meddelade att han tänkte hoppa av kören. En intensiv jakt på hans efterträdare inleddes och till sist lyckades kören knyta Anna Mörner, en klassiskt skolad musikpedagog, till sig. I 13 år ledde Anna Körklangen genom en lång rad framgångsrika körteaterprojekt. Bl.a.  minnesvärda föreställningar som "Kör som folk", "En vanföreställning" och "Dyningar".

Anna Mörner

åter hos Körklangen.

         "Kör som folk"                 Lokstallarna 2002. 

  "En vanföreställning"    Heagård 2005.

Strax före jul 2011 fick vi det trista besket att också  Anna Mörner tyckte hon gjort sitt för Körklangen. Återigen stod vi utan musikalisk ledning. Efter lite letande hittade kören dock en annan Anna. Anna Lovdal, en ung sångpedagog mitt i karriären blev den som skulle lotsa Körklangren genom nästa stora kördrama. Anna Lovdal hade tagit med sig 60-talets Motownmusik  och det var också vad nästa projekt skulle handla om. 
Med körteateruppsättningen "Next stop Motown" var kören, efter ett tiotal olika körteaterproduktioner på en rad scener, tillbaka där det en gång började. På Kulturhusets scen i Folkparken.

Anna Lovdal tillsammans med f.d. körmedlemmen, basen Carl Töllborg, i Motown-föreställningen på Kulturhuset.
Anna Lovdal ledde Körklangen mellan 2012 och 2015.

2015 ville Anna Lovdal ta en timeout från kören vilket ledde till att hon inte kom igen. Körklangen var tillbaka på ruta ett. Utan körledare igen, sugna på nya projekt och på väg mot ett 75-årsjubileum. Men återigen hade vi de goda makterna med oss. Vi lyckades locka tillbaka Anna Mörner, som tidigare lotsat oss igenom så många lyckade projekt. Och det var hon som fick ta oss med in i ännu ett spännande äventyr, "Foxtrot i Folkhemmet".

Tillsammans med Anna Mörner har vi sedan fortsatt att utvecklas, såväl musikaliskt som sceniskt. Och 2022 var det dags för nästa intressanta projekt. Det var "Fake News" en musikaliskt smittsam konspirations-kabarét,.

Blir du nyfiken på Körklangen och vill veta mer.
Köp vår lilla bok som berättar hela historien om kören
från starten 1942 till i dag.
Pris: 175 Kr.
Beställ boken här