En körfest 1959 och en körfest 2023.
Vad är skillnaden? Ingen! Betrakta bilderna här nere!
Bildmontaget från 1959 då Halmstads Hembygdskör (numera Körklangen) dansar och slår klackarna i taket. Och så bilden från 2023, alltså mer än 60 år senare, när samma kör, festar i Marinstugan i Halmstad. Det var nu i lördags. På bilden alten Ingrid och basen Jan i en eldig tango.
Samma glädje, samma  engagemang och samma känsla nu som då . 

                                                         Körfest 1959

                                                            Körfest 2023

En körfest är alltid en körfest. Sång och dans och härlig gemenskap. Festkommitten hade gjort ett storartat jobb och den här gången kunde vi också fira framgångarna med vår föreställning ”Fake News”.
Kunskaperna och minnena från föreställningen sattes på prov i samband med bordsplaceringen.  Repliker från ”Fake News” skulle placeras i sitt samanhang om man ville ha en plats vid bordet.
Och den öppna scenen utnyttjades flitigt under kvällen. Understundom med hela kören på golvet.
Stärkta i själen och med en genuin samhörighetskänsla går Körklangen nu vidare mot nya spännande och stimulerande projekt.
Man vet aldrig vad som händer i en kör. 
Som i poeten Thomas Holdens surrealistiska dikt 
 
”Körsångaren” :
 
En man ville sjunga i en kör.
 
Alla körer var nedlagda
utom en enda.
 
Den enda kören 
sjöng I en enda tonart.
 
När körsångaren anmärkte att 
en enda tonart begränsade hans sång
blev svaret att det var 
den rätta tonarten.
 
Efter en tid fann körsångaren
en kör som sjöng i alla tonarter
i hela musiken.
 
Det var en stor kör, 
men den sjöng i hemlighet 
så tyst att den knappast
kunde höras.

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: festyra

Nu är vi igång.
Har haft vårterminens andra körövning och börjar känna oss varma i kläderna igen.  Vi trevar oss fram med några små körarr som körledare Anna Mörner vaskat fram. Vad vi skall ha dom till vet vi inte riktigt ännu. När och i vilken skepnad Körklangen kommer att dyka upp på scenen igen är ännu lite diffust. Succen med ”Fake News” sporrar dock mot nya körteaterprojekt. Diskussionerna om vad som skall hända härnäst pågår som bäst i kören. Men en sak är vi i alla fall överens om. Körklangen är till syvende och sist en scenisk kör. En dramakör!
Vi njuter fortfarande av framgångarna med ”Fake News” och det skall vi fira nästa fredag då vår festkommitte bjuder in till årets första körfest. Det skall bli riktigt kul! Då skall vi slå klackarna i taket. Precis som man gjorde, på bilden som togs för över 60 år sedan, då Körklangen (som då hette Halmstads hembygdskör) 1959 samlades till körfest.

Körfest 1959
Körfest 1959

Sedan 1995 då kören, i föreställningen ”Alla springer omkring”, kastade noterna och blev en dramakör har Körklangen levererat åtta riktigt stora körteaterproduktioner. Lägg därtill ytterligare en handfull något mindre produktioner som vi producerat eller medverkat i.
Tretton körteaterföreställningar på 27 år! En föreställning vartannat år! Det tycker vi är något att fira!

Läs hela inlägget »
Etiketter: igång

Nu är vi tillbaka!
Körklangen har vaknat ur sin vinterslummer. Efter en extra lång jul- och nyårsledighet återförenades vi och tog ton igen. Lite ringrostiga och med yrvakna röster. Men överraskande tonsäkra och välsjungande, trots den långa tystnaden. Det var i alla fall vad körledare Anna uttryckte vid återföreningen.
Nu skall vi ta nya tag för att fylla den avgrundslika tomheten efter succen med föreställningen ”Fake News”. Åtta föreställningar inför välfyllda salonger och med entusiastisk publik. Den karamellen kommer vi att suga länge på. 
Men det finns också en lite bitter eftersmak i form av prestationsångest. För hur toppar man, eller ens upprepar man, en sådan framgång? Vi jobbar på det. Nu formar vi vår framtid, spånar ideer och planer. Hur skall kören möta framtiden? Vilken väg skall vi gå? Vad vill vi göra och vad vill vi ge vår publik?
Det är en spännande tid som väntar. Både för oss och vår publik.
Kanske var du en av de många som såg och hörde oss i ”Fake News” och kanske vill du veta när Körklangen tar nästa steg.
Titta då in här ibland och stilla din nyfikenhet.

Läs hela inlägget »
Etiketter: tillbaka

                                                  Fake News-Finalen
 

Glädje, stolthet, eufori!
Sorg, saknad, tomhet!

Det är många känslor som sköljer över oss när vi nu spelat vår sista föreställning av Fake News. En publik på drygt 150 personer kom på söndagen för att se vår
finalföreställning. Och det var en fantastisk publik som fick se ”Kjell” göra sitt sista utfall mot ”Konrad” med sin portfölj, som fick vara med när ”de konspirationsberoende” läste sinnesrobönen för sista gången och för allra sista gången blev publiken vittne till hur ”Larsson” attackerade ”Greta” med sin leksaksbil.
För åttonde och sista gången, i Fake News, fick man också höra Körklangen sjunga de fantastiska sångerna av bl.a. Beatles, Elvis och David Bowie.
 Och vår belöning blev stående ovationer.
Tack vår publik! Tack alla ni tusentals som kom för att se och höra oss!
Vi är så lyckliga och uppfyllda av er kärlek och alla underbara skratt och applåder.
För oss, alla sångare och skådespelare i Körklangen, infinner sig nu den stora tomheten. Det avgrundslika svarta hål som alltid uppstår när en spelperiod är slut. Efter åtta energigivande föreställningar är allt plötsligt över.
Vad skall nu hända? Vad gör vi nu?
Men lugn! Vi är snart tillbaka med nya projekt. Nya sånger. Nya föreställningar.
Håll ut och följ vår hemsida och den här bloggen!
Tack till er alla!
Nu tar Körklangen en välförtjänt julledighet. Men den 17 januari möts vi igen med sikte mot nya spännande idéer.
Till dess: God Jul och Gott Nytt Är!

Läs hela inlägget »
Etiketter: överspelat

                                     Donald och Putin i Fake News
 

Nu är vi snart i mål. På lördagseftermiddagen spelade vi vår näst sista föreställning av Fake News. Och vilken föreställning! Vi gav järnet och publikens kärlek var bedövande. Över 200 personer hade kommit för att se oss. Vi har varit med på en spännande resa fylld av tänkvärdheter och härlig körmusik. Sju gånger har Körklangen stått där på Najadens scen och bjudit publiken på en mäktig upplevelse. Både sanningar och fake news. Allvar och humor. Och musik av Elvis, Bowie, Beatles m.fl.
Men nu är det snart över. Mer än 1000 personer har redan sett Fake News.  Och på söndag eftermiddag ger vi vår absolut sista föreställning. Den åttonde upplagan av Fake News. Sista chansen att se Donald med den oändliga röda slipsen, Putin med sin låda, Kjell med sin portfölj och sina korta byxor, Greta med den långa flätan, sufflören, Larsson med leksaksbilen, Konrad, Mirjam, Katja och alla i Den tysta majoriteten. 
Sista chansen att boka biljett till Fake News på Kulturhuset Najaden! 
Boka här! Nu!

Läs hela inlägget »

                                    Mirjam och de tre professorerna
 

Vilken resa! Nu har vi gjort drygt hälften av våra föreställningar av Fake News. Vi har spelat fem gånger och har tre föreställningar kvar. Och vilken publik vi haft! Kärleken från salongen har burit oss som på vingar genom vår ”musikaliskt smittsamma konspirations-kabaret”.
Det har varit tuffa dagar med dubbla föreställningar och välfyllda salonger. Och med fantastisk publik som gjort att det gått som en dans att framföra vårt budskap i Fake News. Med glädje och lust. 
Och vi kan garantera att Fake News blir bara bättre och bättre. Vår manusförfattare och regissör, Martin Odd, håller hela tiden ett öra mot omvärlden. Hans manus är i ständig förändring. Vi lovar att ingen föreställning är den andra lik.
Nu har du ytterligare tre chanser kvar att se och höra oss. Vi spelar fredag, lördag och söndag.
Boka plats nu! Här!

 BACKSTAGE

                     Putin gör sig klar för entre' 

                                                                    Ledaren tar en snabbkaffe

Läs hela inlägget »
Etiketter: hälften

 Förra veckans fantastiska premiärföreställning av Fake News försatte oss i ett sällsamt lyckorus. Publikens översvallande hyllningar värmde gott. 
Och så här tyckte premiärpubliken:om föreställningen:

Men nu är det dags igen.  Ett hårt arbete väntar när ytterligare åtta föreställningar av Fake News skall spelas. Efter en repetitionsgenomkörare på torsdag är vi på G igen. På lördag kör vi två föreställningar. Och så fortsätter det hela november. Vi skall bjuda vår publik på en ny och ännu vassare upplaga av vår ”Musikaliskt smittsamma konspirations-kabaret”.
Vi satsar och skärper sinnena. Fake News skall bli ännu bättre.
Här är spelplanen för föreställningarna på Najaden:
Vi spelar 19/11 (två föreställningar), 20/11 (två föreställningar), 25/11, 26/11 (två föreställningar), och 27/11.
 
Och här kan du boka biljett!

Läs hela inlägget »
Etiketter: publikfilm

Äntligen!
En lyckad premiär  i hamn.
Vilken glädje! Vilken fantastisk känsla att äntligen få möta publiken efter otaliga strävsamma repetitioner inför tom  salong.
Succe’ är ett stort ord att ta i sin mun,  men vi känner att vi lyckades. 
Det var en ynnest att först få mingla i foajen med den förväntansfulla publiken och sedan få känna den villkorslösa kärlek som, under föreställningen, strömmade mot oss från den välfyllda salongen. Publiken var engagerad och med på noterna och applåderna var många och långa. 
Vi gav verkligen järnet och gIck från torsdagens lite svajiga genrep till fredagskvällens fullödiga premiär där allt satt som det skulle. Precis som det brukar vara för den här kören.
Kort sagt: Körklangen har gjort det igen! Och det är inte Fake News.
När publiken gått hem var det dax för glädjeyra i teaterfoajen.     Under ett uppsluppet champagnemingel öste vi beröm och uppskattning över varandra. Och förstås över regissör, körledare, projektledning och alla som bidragit till ännu en succe’ signerad Körklangen.
Nu vilar vi en vecka och sedan följer en period av hårt arbete.
Ytterligare åtta föreställningar skall spelas. Vissa dagar dubbla uppsättningar.
Nu kavlar vi upp skjortärmarna och kör hårt för nya bejublade versioner av Fake News!
Har du inte försäkrat dig om biljett?
Klicka här och boka!
Här kommer ett litet bilfdsvep från premiärminglet.

              Premiärglada damer med bubbel.

                                                                 Rollfiguren "Siv" (Ulla Heimer)
                                                                 tar för sig av läckerheterna

                                  Körklangen i premiäryra

Läs hela inlägget »
Etiketter: premiäryra

Nu har vi nått målet. I går var det dags för det sista viktiga steget inför kvällens premiär av Fake News. Generalrepetitionen. Som en premiär fast utan premiärpublik. 
Nu skulle allt sitta. Sånger, dialoger, musik, ljud och ljus. Inget får falera. På genrepet skall föreställningen spelas rakt igenom, helst utan att regissören behöver bryta.
Premiärnerverna gjorde sig förstås påminda. Det blev något enstaka bryt, men på det stora hela rullade allt på som det skulle. Några småsaker som gick snett rättar vi till. Och som sagt, perfekt skall ju inte ett genrep vara. Succen skall sparas till premiären. Och regissör Martin och körledare Anna verkade nöjda.
Vi är trygga nu. Och laddade inför fredagskvällens premiär. Nu känner vi att vi kan bjuda vår publik på en fullödig föreställning, ett kördrama med Körklangens omisskänliga signum. Härlig körmusik och en teater, på välkänt maner, präglad av både humor och allvar.
Och här nedanför kan du se Hallandpostens utmärkta och stort uppslagna artikel, i dagens tidning, om vår föreställning.
Så missa nu inte en ny spännande körteaterföreställning av Körklangen-kören som aldrig står still.
Vi ger nio föreställningar.
Boka biljett här!
Bläddra i programbladet här!

Läs hela inlägget »

                                        Slutrepetitioner-Fake News
 

 Nu närmar sig sanningens minut! Fyra dagar kvar till premiären på Fake News.
Nu har vi två dagars repetitioner kvar. Sista chansen att finslipa och rätta till små skavanker. Söndagens rep blev ett av de tuffaste arbetspassen under hela processen. Och så på det igen idag, måndag. Ett sista genomdrag före torsdagens genrep. Bitarna är på plats, sångerna sitter och även replikerna, Scenografin är fantastisk.Bara detaljer kvar att skruva lite på. 
Rollfigurerna Donald, Putin, Greta, Kjell, Konrad, Mirjam, Katja och den grå massan är laddade inför generalrepetitionen, som enligt gammal teaterskrock inte får gå allt för bra om premiären skall lyckas.
För på premiären på fredag skall allt sitta som en smäck!
Har du inte köpt biljett än?
Gör det nu! Här!

                 Beslöjade damer i Fake News
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: laddade

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ragna Larsson » Publikrosor:  ”Måste också ge en ros till ljussättningen som är så viktig för att sätta rätt st..”

  • Ragna » Gubbröra:  ”Goa gubbar! Låter bra. ”

  • Palle » Gubbröra:  ”Vi har ju kul och jäklar va bra detta är med vår egna övningar, fila extra på de..”

  • Håkan Andersson » Gubbröra:  ”Många röriga gubbar samlade på samma plats men väldigt samstämmiga i sången!”

Arkiv

Länkar

-

Etiketter