Körbloggen - Följ oss på vägen mot nästa föreställning

Livet har sina slutna cirklar. Så även Körklangen och vårt sjungande.
”Kom till bordet slå dig ner, bordet är dukat som ni önskat er……”
Så sjöng vår tenor Bengt Andersson i vår allra första körteaterföreställning, ”Alla springer omkring”, 1995. Det var då Körklangen kastade de svarta pärmarna och blev en dramakör. Låten hette ”Kaffetåren” och hade fått svensk text. Riktigt roligt att körledare Anna nu hittat låten och presenterat den för kören i originalversion. Den heter ”Java Jive” med engelsk text av Milton Drake och musik av Ben Oakland. En cirkeln sluts. Och inte nog med det. Tenor Bengt, som lämnade kören strax efter den föreställningen, har nu kommit tillbaka.
I helgen letades den gamla VHS-inspelningen från ”Alla springer omkring” fram ur gömmorna och den pensionerade videobandspelaren tog i bruk på nytt. Nostalgin flödade förstås och den spontana kommentaren blir helt klart: Så bra vi var redan då! Det känns som om det var något banbrytande vi gjorde på Kulturhusets scen den där gången för nästan ett kvarts sekel sedan. En sångkör som sprang omkring och ”apade” sig på scenen. Sjöng och spelade teater- eller nästan i alla fall. Ett slags musikaliskt collage med körsång och scenbilder är kanske en mer adekvat beskrivning av det som hände inför den entusiastiska publiken. Men sen skulle det bli mer teater.
Det skall bli kul att få göra ”Kaffetåren” eller ”Java Jive” igen. Tanken är att den kanske skall användas i ett litet körprojekt i vår.
Men medan ni väntar på det kan ni lyssna på hur vi lät den gången, i ”Kaffetåren” 1995.
Ljudfilen är en helt analog inspelning från VHS-bandet till ett vanligt fickminne. Så ha överseende med kvaliteten.

Läs hela inlägget »
Etiketter: kaffetåren

Tisdag kväll.  Vi sångare i Körklangen har just tagit den sista tonen i veckans körövning. Vi känner oss upprymda. Glada och lätta om hjärtat. Som alltid efter avslutat ”sångpass”.
Vad är det med sång, och speciellt då körsång, som är så befriande och upplyftande? Som gör att tungsinne förvandlas till glättighet.
Över en halv miljon svenskar sjunger i kör och vi vet alla att det är rena hälsokuren. Men hur hänger det egentligen ihop?
Många forskare har ägnat sig åt att studera ”den lyckliga körsångaren” och sambandet mellan körsång och hälsa.
Stressforskare, som undersökt de positiva effekterna av att sjunga i kör, konstaterar bland annat att körsång frigör ämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Studier visar också att körsångaren får stärkt immunförsvar, en effekt som dessutom förstärks ytterligare om man sjunger inför publik.
Man kan bara fantisera om hur vår föreställning, ”Foxtrot i Folkhemmet", med det enorma publikstöd vi fick då, kan ha påverkat oss.
Andra forskare slår fast att körsång även frigör lugn- och ro-hormonet oxytocin och att körsång ger en sådan hälsokick att det borde ordineras per recept.
Det behövs dock inte hos oss. Här är du välkommen utan recept. Är du sugen på att sjunga i kör så skicka en förfrågan till Körklangen. Du kommer garanterat att må bra!

Läs hela inlägget »
Etiketter: en hälsokur

Nu börjar vi söka oss nya musikaliska vägar. Efter ”Foxtrot i Folkhemmet” är det dags att få något nytt att bita i. Något annorlunda, även om det är viktigt att också hålla Foxtroten vid liv inför den fortsättning vi hoppas på. Till körövningen i tisdags hade körledare Anna botaniserat i musikens herbarium och fått med sig lite nytt och spännande material. Sällan är hon så glad som när hon kommer med sina fynd för att låta kören sätta stämbanden i dem. Den här gången blev det lite Adolphson, lite Holliday och lite Björn och Benny.
Olle Adolphson förstås, den fantastiske poeten och vissångaren, en av 60- och 70-talens mest betydelsefulla trubadurer. Visste ni föresten att han, efter sin död, 2004, också utpekades som författaren bakom deckarpseudonymen Bo Balderson.
Och så Billy Holiday, den hyllade jazzsångerskan, som började sina karrriär på nattklubbarna i Harlem och blev en av de största inom sin genre innan hon 1959 gick bort till följd av sitt drogmissbruk.
Björn och Benny behöver väl ingen närmare presentation.
Lite visa, lite jazz och lite musical. Härlig musik som genast föll kören i smaken. Nu ligger de nya noterna bland vår kvällslitteratur och vi ser fram emot att få göra musiken till vår. Och att vår publik också skall få njuta av den lite längre fram.

Läs hela inlägget »
Etiketter: jazz och visa
Hej publiken!
Nu är Körklangen tillbaka igen med Körbloggen.
Efter en intensiv höst, ett fantastiskt äventyr med ”Foxtrot i Folkhemmet” och därpå en tids julvila har vi återupptagit verksamheten! Ni som följt bloggen och varit med på vår musikaliska resa, hoppas ni inte tappat taget.
Som vanligt är det lite trögt att få upp ångan igen när man precis avslutat ett stort projekt som krävt så mycket engagemang och fokus under så lång tid och som dessutom blivit en sådan publiksuccé som ”Foxtrot”. Men vi lovar! Våren kommer att bli lika spännande. Och snart vår kära publik hoppas vi få möta er igen. Vi har mycket på gång. Flera nya körprojekt, samarbete med andra körer, nya egna idéer. Och naturligtvis jobbar vi också vidare i vår strävan att blåsa nytt liv i ”Foxtrot i Folkhemmet”. Vi vill att fler skall få uppleva detta musikaliska äventyr.
Fortsätt att följa oss här och håll dig ajour med vad som händer kring Körklangen- kören som aldrig står still.  
Läs hela inlägget »
Etiketter: vårstart


En halv vecka efter sista föreställningen av ”Foxtrot” träffas vi igen. Fortfarande uppfyllda av starka känslor från vår häftiga musikberättelse skall Körklangen hitta ett sätt att gå vidare. Tomheten efter det mäktiga äventyret måste fyllas med något meningsfullt. Återträffen i tisdags präglades av både ridåfallets saknad och kreativt framåttänkande. Idéerna var många och utmanande och nu har vi bara ett mål för ögonen- att stå på scenen igen. Och att inte låta ”Foxtrot i Folkhemmet” bara läggas till handlingarna som ett closed case. Vi jobbar för att den rosade föreställningen skall hållas vid liv och spelas igen. Så att alla ni som missade oss den här gången skall få en ny chans.
Men först tar Körklangen nu julledigt för att ladda batterierna. Vi samlas igen med nya krafter år 2019.
Fortsätt följ vår blogg om ni vill veta vad som händer.

Läs hela inlägget »
Etiketter: nytändning

Nu åker skylten ned! Åtminstone tills vidare. Efter fyra bejublade upplagor av vår körteaterföreställning ”Foxtrot i Folkhemmet” är vi i hamn. Scenen är tom, publiken har gått hem och det är med sorg i våra hjärtan som vi plockar ner skylten- det nostalgiska bildmontaget av 40-talsfotograferna K.W Gullers och Gunnar Lundh. Bilden som varit vår ledstjärna genom hela detta fantastiska projekt. Nu infinner sig den stora tomheten, som alltid när ridån gått ned. Men euforin och glädjen över det vi fått vara med om bär vi med oss. Och vi känner stor tacksamhet till vår körledare Anna Mörner, regissörerna Martin Odd och Björn Holmgren, koreografen Anette Cortese, musikerna Axel Crone´, Daniel Jigsved och Joakim Dahlström. Och inte minst vår underbara publik. Ni var över tusen personer som kom och delade vårt musikaliska äventyr med oss.
Och än tänker vi inte begrava vår berättelse. Vi hoppas kunna dyka upp igen med ”Foxtrot i Folkhemmet”. Någon annan stans, på någon annan scen. Så att ni som missade oss den här gången skall få en ny chans.

Läs hela inlägget »
Etiketter: ridåfall

Succéföreställning! Ja, torsdagens nypremiär av ”Foxtrot i Folkhemmet” blev inget annat än en total succé. Publikens bifall var inget att missta sig på. Drygt 300 personer fyllde salongen och det var nog den bästa publik Körklangen haft. Bifallen, skratten och applåderna, värmde och bar oss genom hela föreställningen. Och det var en publik som var med på noterna. Man tog verkligen till sig vår berättelse och förstod att den har flera bottnar och ett meningsfullt djup under den glättiga ytan. Finalen blev en oförglömlig upplevelse för oss som jobbat så hårt och så länge med föreställningen. Vi fick lön för mödan då publiken reste sig upp och gav oss stående ovationer. Applåder och rop som inte ville ta slut. Den underbara känslan och glädjen bär vi nu med oss då vi på lördagen välkomnar en ny publik. Vi kör så det ryker både klockan 16.00 och klockan 19.00
Missa inte detta! Boka här!

Läs hela inlägget »

Dags för nystart! Efter fyra dagars intensivrepetitioner på Najaden skall vi upp på scenen igen. Biljettförsäljningen har gått bra så salongen kommer att vara nästan full då vi ikväll, torsdag, äntrar scenen för nypremiär. Vi var lite ringrostiga då vi efter nästan tre veckors speluppehåll skulle ta tag i vår föreställning igen, ”Foxtrot i Folkhemmet”. Men efter en veckas jobb med flera hela genomdrag, sångrepetitioner och manuspluggning (se bilden) i varje vrå av teatern, och med fin stöttning av körledare Anna och regissör Martin känner vi oss ”fit for fight” igen.
Så kära publik, välkomna till vår spännande föreställning full av musik, glädje, tårar och eftertänksamhet. Vi är på topp igen och lovar er en minnesvärd kväll.
Ni har väl försäkrat er om biljetter till i kväll eller lördag?
Annars gör det nu! Här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: nystart

Sex dagar kvar till ”nypremiär”. På torsdag i nästa vecka, den 29 november, är vi tillbaka och spelar återigen upp vår musikteaterföreställning ”Foxtrot i Folkhemmet” på Kulturhuset Najaden i Halmstad. Efter nästan tre veckors vila från scenen skall det bli härligt att komma igång igen. Vi återupptar scenrepetitionerna på måndag och kör hårt, med flera genomdrag, fram till torsdagens föreställning. De musikaliska repetitionerna med Anna i tisdags flöt på bra och vi skall se till att även repliker och koreografi sitter som en smäck då publiken är på plats. Biljettförsäljningen snurrar på och ser också bra ut. På lördagen den 1 december dubblerar vi föreställningarna och kör klockan 16.00 och klockan 19.00.
För en som inte sett och hört oss ännu.
Dags att slå till och boka plats. Gör det här!

Läs hela inlägget »

.Dags igen! I dag, en vecka efter den lyckade premiären av ”Foxtrot i Folkhemmet”, rasslade det till i våra mailkorgar och så kom det nya repschemat. Om tio dagar är det dags att på nytt spela upp till foxtrot. Vi har tre föreställningar kvar och det är hög tid att börja jobba igen efter den veckolånga spelpausen. Det blir en mjukstart på tisdag med sångövningar med Anna Mörner. Föreställningens 14 sångnummer skall repeteras och fräschas upp för att bli ännu bättre. Och veckan därpå drar grovjobbet igång. Måndag den 26 november flyttar vi åter in på Kulturhuset Najadens stora scen. Då blir det scenrep med alla sångare och skådespelare och därefter blir det fullt blås tisdag och onsdag med orkester och all teknik och flera hela genomdrag av föreställningen. Efter den drillningen är vi beredda att möta vår publik igen och vi siktar på en ännu bättre föreställning när vi på nytt spelar upp ”Foxtrot i Folkhemmet” torsdagen den 29 november klockan 19.00 och sedan också lördagen den 1 december klockan 16.00 och klockan 19.00.
Biljettförsäljningen är i full gång och för er som ännu inte bokat plats. Gör det nu! Körklangen lovar er en totalupplevelse med mycket musik, skratt och eftertänksamhet.
 
Boka biljetter här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: nypremiär

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter