Tillbaka på ”Foxtrotscenen” igen !
Ja, i går var en viktigt dag för Körklangen. För första gången samlades hela kören för manuskollationering. Vi satt i en stor ring på Kulturhuset Najadens scen. Det var roligt, spännande och lite nostalgiskt. Vi var tillbaka på den scen där vi för nästan exakt två år sedan, den 27 oktober 2019, spelade den allra sista föreställningen av vårt bejublade kördrama ”Foxtrot i folkhemmet” .  Och nu är det dags igen. Med samma regissör, Martin Odd, samma körledare, Anna Mörner, men med en större och lite ombildad kör skall vi börja en ny resa, med ett nytt drama och med premiär i april.
Nu väntar oss ett nytt spännande äventyr. Och vilket manus Martin fått ur sig. Han är en mästare på dramaturgi, på att bygga upp en berättelse och med driv föra den framåt. Några av de bärande rollerna i föreställningen är redan tillsatta och nu fick vi alla läsa och känna på replikerna. Jag tror alla är lika spända på vad som kommer att bli hans eller hennes roll. Vilken karaktär blir min? Vilka repliker skall komma från min mun?
När vi är klara skall vi presentera en högaktuell berättelse. En körteaterföreställning i två akter. En story med både slips och flätor. Så nu börjar en tuff period för alla sångare och skådespelare i Körklangen. Ännu en gång skall vi leva upp till vårt rykte – Kören som aldrig står still.
Vi skall plugga och lära oss ett teatermanuskript på 57 sidor och vi skall sätta både text och musik till 16 nya körsånger.
Puh!!!
Vill du följa vårt arbete fram till premiären den 2 april? Vill du veta hur det går? Titta då in här då och då och stilla din nyfikenhet.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: manusläsning

                                                     Körklangen 1983
 

Vad är det som lockar hos Körklangen? Våra ljuva toner?  Eller kanske den dramatiska ådran. Alltså kören som inte bara sjunger utan också spelar teater. Kören som aldrig står still.
Frågan är relevant eftersom vi under den senaste tiden haft en stor tillströmning av nya nyfikna sångare till vår kör. Ett helt gäng tjejer. Sopraner och altar. Och en handfull killar till bas- och tenorstämmorna. Kul och välbehövligt, tycker vi. Och spännande.
För de allra flesta av dessa nytillskott är det dock säkert inte känt att det var Halmstads Hembygdskör, bildad redan 1942, som i början av 1970-talet bytte namn till Körklangen i ett försök att locka till sig nya medlemmar. Då var tillväxten av ny körsångare så dålig att en nedläggning av kören var hotande nära. I dag är situationen en helt annan, och betydligt mer angenäm.
Våra nya körmedlemmar kan glädja sig åt att ha hamnat i en kör som har närmare 30 års erfarenhet av kördramatik. Det var 1995 som Körklangen första gången stod på en teaterscen (på Kulturhuset i Halmstads Folkets park) och blandade körsång och teater. Föreställningen hette ”Alla springer omkring” och det var där vi symboliskt kastade notbladen och de svarta pärmarna och blev ”Kören som aldrig står still”. Därefter har det blivit ett tiotal kördramatiska föreställningar.  ”Lyckans Hotell” (1997), ”Kör som folk” (2002), ”En vanföreställning” (2005) och ”Next stop Motown” (2015) är bara ett axplock.
Nu är vi på väg mot vår nästa stora körteaterproduktion, som förhoppningsvis kommer att glädja inte bara publiken utan också våra nya körmedlemmar.
Vi har mycket hårt, men också roligt, jobb framför oss. Så välkomna in i gänget och välkomna upp på scenen säger vi till våra nykomlingar.
Premiär på Kulturhuset Najaden den 2 april 2022.
 

                                                         Körklangen 2014
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: körrusning

Spänningen stiger inför vår kommande föreställning. Häromdagen rasslade det till i våra mailkorgar. Vår regissör och manusförfattare, Martin Odd, hade släppt  ifrån sig sitt verk. Plötsligt satt vi där, som förväntansfulla små barn på julafton, med ett färdigt manus i våra händer.  Alla våra tankar och förhoppningar kring ett nytt spännande kördrama hade förvandlats till en realitet. En färdig scenproduktion, med rollista och allt, som nu bara ligger och väntar på att bli repeterad och klar att möta sin publik. Snart skall karaktärer, som Miriam, Konrad och Babbe, ta sig upp på scenen och börja finslipa sina repliker inför premiären i april.
Det blir ett drama i två akter, fyllda av engagemang, humor 
och dynamisk körmusik. Vår musikaliska ledare Anna Mörner jobbar hårt för att få alla toner på rätt plats i våra strupar. Det handlar om närmare ett 20-tal sånger. De flesta med nyskrivna texter.  Ännu så länge övar vi på våra ordinarie tisdagskvällar, men snart kommer tumskruvarna att dras åt. Mycket hårt jobb väntar.  I skrivande stund kommer  t.e.x ett besked om en kördag som skall ägnas åt röst- och rytmikövningar. Det är dax att kavla upp skjortärmarna för att få allt på plats till premiären den 2 april.
Just det - premiär på Kulturhuset Najaden den 2 april!
 

Najaden väntar. Premiär 2 april.
Najaden väntar. Premiär 2 april.
Läs hela inlägget »
Etiketter: rytmikdag

Manuskollationering med Martin


Tenor eller förste bas? Alt eller andra sopran? Viktiga frågor för en körsångare. Särskilt om man skall sjunga för publik och vill att det skall låta bra. 
Och det vill vi i Körklangen. När vi skall möta publiken i vår nya föreställning i vår vill vi att det skall låta riktigt bra. Därför inventerar körledare Anna nu sina ”trupper”. I tisdags kväll var det uppsjungning. Varje stämma. Var och en av oss cirka 30 sångare fick visa prov på sitt tonregister. Alltså vilket tonomfång man behärskar och i vilken stämma man hör hemma. Det var spännande. Lite som Idol när deltagarna i tur och ordning ställer sig framför juryn och sjunger med hopp om en guldbiljett. I vårt fall hopp om att få tillhöra ”rätt” stämma.
Samtidigt som vi vårdar våra röster och repeterar musiken till vårt projekt händer det saker på dramafronten. Regissör Martin är klar med manus och häromdagen var det dax för kollationering. Det vill säga genomläsning av manuskript och fördelning av föreställningens roller. Vi kommer att få möta många intressanta karaktärer. Både med flätor och röd slips. 
Mer avslöjar vi inte. Kom själva och upplev Körklangens nya kördrama!
Premiär 2 april.

Läs hela inlägget »
Etiketter: inventering

Nu börjar allvaret. Efter körövningen i tisdags kväll vidtog diskussioner om allt det praktiska kring vår nya föreställning. Mycket hårt arbete väntar. Men också massor av spelglädje, dramatik och nya musikaliska upplevelser, som skall ta oss hela vägen till en ännu en premiär. Den 2 april skall allt vara klart för Körklangens nästa stora kördrama. Inte mycket mer än ett halvår kvar.  Men redan den 19 mars flyttar vi in på Kulturhuset Najadens scen med våra repetitioner. Det kommer att bli spännande, roligt och också lite nervöst. Men också nostalgiskt, eftersom det då är två och ett halvt år sedan vi klev av samma scen efter den allra sista föreställningen av vår bejublade föreställning ”Foxtrot i folkhemmet”.
Repeterar gör vi dock redan nu, för fullt, i vår ordinarie replokal på Vittraskolan. Just nu är det musiken som håller på att ta form. Snart kommer dock vår regissör och textförfattare Martin Odd med ett färdigt manus och då börjar vi kunna se ett komplett kördrama växa fram.
Vad vår nya körteater kommer att handla om är det däremot för tidigt att avslöja. Men titta in på vår hemsida då och då. Och följ vår blogg. Här kommer ni att få små pusselbitar då och då. Hela bilden får ni däremot bara om ni kommer på vår premiär den 2 april eller på någon av de andra föreställningarna.
Men den som väntar på något gott…….
En liten aptitretare får dock, redan nu, den som startar spelaren under bilden där körklangens damer pekar mot nya förväntade framgångar.
Vad som skall hända med dessa dynamiska toner förtäljer dock inte historien.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: smakbit

                                Regissör Martin hos kören.

Allt är inte vad det synes vara! Är jorden platt? Var amerikanarnas månlandning 1969 bara en bluff? Och blev Olof Palme verkligen mördad den där februarikvällen 1986?
Konspirationsteorierna stod som spön i backen då vår regissör Martin Odd i tisdags dök upp på vår körövning för att berätta om sina tankar kring Körklangens nästa dramaprojekt.
 Medan vi körsångare lite ringrostigt precis kommit i gång med våra repetitioner efter den långa coronadvalan kunde regissör Martin överraska oss med ett näst intill färdig manus till nästa spännande kördrama. Martin och körledare Anna har under hela pandemin, naturligtvis coronasäkert, arbetat oförtrutet med text och musik för att allt skall hinna bli klart till den planerade premiären i april.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar det heta. Och vi kan garantera att vår publik nu har något som är värt att vänta på. Körklangen laddar för ett drama som kommer att bli spännande, underhållande och engagerande. Och som vanligt, förstås, musikaliskt njutbart.
Och dessutom kan vi garantera att vår nya uppsättning kommer att sätta myror i huvudet på publiken.
Fortsätt följ oss för nu är vi igång.  

Läs hela inlägget »
God Morgon!
Långsamt och yrvaket väcks körbloggen ur sin djupa dvala. Efter halvannat år i Coronaspökets skamgrepp är Körklangen samlad igen. Välvaccinerade och sångsugna tar vi ton igen Vi har fått våra tisdagskvällar tillbaka.
Och nu kan vi berätta att vi redan är i full gång med ett nytt spännande projekt. Vår körledare Anna och vår regissör Martin har jobbat hårt i det fördolda med texter och musik och på tisdag kväll kommer Martin till oss och lättar lite på förlåten. Då kommer vi att få svar på många kittlande frågor. 
Och om någon undrar varför kören sjunger med munskydd på så får vederbörande ge sig till tåls till början av april. Då hoppas vi vara klara för premiär på kulturhuset Najaden.
Så häng med nu, för nu är Körklangen på banan igen.
Läs hela inlägget »
Etiketter: yrvaket

Nu bryter vi bloggtystnaden igen för en liten lägesrapport. Coronaspöket grinar ännu mot oss med sitt fula tryne och Körklangen sitter fortfarande stilla i båten. Men i lördags tog vi oss tillfälligtvis ur vår "körkarantän" för en stunds trivsam julfika och korvgrillning. Naturligtvis utomhus och coronasäkert. En stor del av kören dök upp och kunde konstatera att det, trots allt, finns ljusglimtar i mörkret. Även om det ser mörkt ut för den planerade terminsstarten i januari så finns det redan långt gångna planer för körprojekt både 2021 och 2022.
Ett nytt dramaprojekt tillsammans med vår regissör Martin Odd inför julen är redan spikat. Inte kommande jul utan nästa förstås. Körledare Anna Mörner är redan i full gång med musiken, scen är bokad och repetitionsschermat klart..
Och 2022 väntar änn en satsning. Ett spännander kördrama lurar runt hörnet. Så kära publik och Körklangenföljare. Den som väntar på något gott...

Läs hela inlägget »
Etiketter: julfika

Hej alla körvänner.
Nu har körbloggen legat i träda sedan början av april då coronapandemin  höll sitt obarmhärtiga järngrepp om oss. Sedan dess har det lättat lite och förhoppningsvis går det nu åt rätt håll även om det finns tecken som också tyder på motsatsen.
I Körklangen håller vi tummarna för att vi nu kan se lite ljus i tunneln och vi har så smått börjat röra på stämbanden igen efter månader av tystnad.
En mindre grupp har börjat träffas igen för att äntligen få sjunga tillsammans igen. Det sker i en stor och luftig kyrkolokal där vi kan hålla coronasäkra avstånd och följa alla Folkhälsomyndighetens direktiv. På repertoaren står bland annan Bob Dylan (Lyssna och njut här nedanför).
Och vår omtänksamma körledare Anna ser också till att de körsångare som valt att stanna hemma ännu ett litet tag inte blir helt tonlösa. Med jämna mellanrum trillar små ljudfiler ur den nya repertoaren ner i mailkorgarna. På så sätt kan även frånvarande körmedlemmar gnola och sjunga lite i duschen.
Nu blickar vi framåt och hoppas på ett nytt aktivt körår 2021. Om allt går som vi hoppas och vill blir det körstart på riktigt den 12 januari. Och den 24 april gör vi ett nytt försök att bjuda upp till den planerade vårkonserten från våren 2020.
Tredje gången gillt!

Läs hela inlägget »
Etiketter: mjukstart

Coronachocken har dragit sin tunga kvävande filt  över oss. Även Körklangen håller andan. Bloggen kommer tills vidare att bli lite sporadisk.
Som ni förstår har vi tvingats ställa in vår planerade majshow på biblioteket. Naturligtvis kan vi inte heller fortsätta med våra tisdagsrepetitioner. Men vi ger inte upp! Just nu undersöker vi möjligheterna att sångöva i digital form på nätet. Istället för den utlovade vårkonserten på Nissanscenen hoppas vi kunna bjuda på en höstshow. En vårinspirerad musikstund i höst som en hyllning till den vår vi snuvades på. Inte en vårkonsert. Men ändå vår konsert.
Nu gäller det att hålla ut och se framåt. Snart är allt som vanligt igen. Hoppas vi!
I vår väntan kan vi här lyssna till en lite corona-tips i skön musikalisk förpackning med Fråga Lund-doktorn Henrik Widegren och hans band.

Läs hela inlägget »
Etiketter: coronastopp

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter