Färgstark trio som sjunger al(l)t

Nu snurrar hjulen allt snabbare. Vi kommer allt närmare premiär. Snart är det sommaruppehåll i kören och det känns som om vi har en ocean av sånger, texter och drama att hämta in när det bara är fem månader kvar tills vi skall äntra scenen.
Nu är det ”utantill-läxor” som gäller. Sångerna skall sitta innan vi får ”sommarlov”,  manar körledare Anna. En sommarledighet som, för övrigt, nog blir kortare än vanligt. Men, för all del, några sånger satt rätt bra när vi kollade häromkvällen.
Men dramadelen då? Det sceniska? Där finns en del att jobba med. Och regissör Martin upphör inte att överraska med sina aldrig sinande om- och tillskrivningar.
Kommande söndag är vikt för just sceniska repetitioner. Och knappt är detta skrivet innan det kommer nya bud. Martin har fått nya idéer och behöver skriva av sig. Helgens dramaövningar ställs in.
Allt medan vår projektledare Lars uppmanar till ihärdigt sjungande hemma.
En av favoriterna kommer här- Bandura, en fin liten Ukrainsk folkvisa.

Läs hela inlägget »
Etiketter: hjulen snurrar

Körövning

 Så har vi tagit oss runt ett år igen. Ett kämpigt år där musiken och sången till stor del fått stå tillbaka. Men nu är vi, förhoppningsvis, igenom och kan blicka framåt igen. 
Häromdagen var det dags för årsmöte. Allt gick som smort, styrelsen på plats, räkenskaperna under kontroll och revisorerna har, som vanligt, förnöjt kören med sin sjungande föredragning. 
Lite tid blev det också för körövning. Den ägnade vi åt en hyllning till det lidande folket i  det krigsdrabbade Ukraina.  Bandura, en fin liten ukrainsk folksång, som det känns mycket angeläget att sjunga.
Nu går vi vidare med vårt projekt och  hoppas att inga nya motgångar i form av pandemier eller ryska aggressioner skall sätta stopp för vår planerade premiär den 1 oktober. Vi håller våra tummar… 
 

 Bas och tenor i samspråk

Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte

Repetitioner på Najaden

Vilken helg! Våren är här, solen skiner och värmen kryper långsamt närmare.
Men Körklangen vilar inte på lagrarna. Även om hela sommaren först skall passera så närmar sig också deadline inför premiären på vår nya föreställning.
 På lördagen samlades stora delar av kören till scenrepetitioner på Kulturhuset Najaden. Alltså platsen där ridån skall gå upp den 1 oktober. Regissör Martin samlade kören till scen nr 15 och uppsättningens slutscen. Och vad det innebär vet förstås bara vi själva och kan inte avslöjas. 
Ingen hemlighet däremot att vår berättelse lever sitt eget liv och hela tiden förändras efter verkligheten omkring oss. Regissör Martin raderar, skriver om och skriver nytt med en aldrig sinande energi.
Och Körklangen ser framåt, mot nya djärva mål. Om ett par veckor reser en delegation rakt över landet för att se teater. En teater som kan komma att leda till ytterligare ett nytt projekt.
Men först siktar vi mot premiären den 1 oktober på Najaden.
Notera det!

Läs hela inlägget »

Återigen sätter coronan käppar i hjulen för vår kör.
Förra veckans körövning fick ställas in sedan pandemin slagit till igen. Mitt i körens känsligaste  inre. Men energin och ambitionerna överger oss inte. Därför tog bl.a. ”Gubbröran” tillfället i akt och samlades för välbehövliga bas- och tenorövningar.
Nyligen var det också manusgenomgång  med hela kören. Så visst tuffar tåget på mot premiären för vår nya föreställning ”Prosit” i  oktober, trots motgångarna.
Hoppsan, där slank visst föreställningstiteln iväg också. Men för all del. Om det kan sätta lite myror i huvudet på den nyfikne så må det vara hänt. Men mer än så säger vi inte.
Förhoppningsvis får vi träffas igen och sjunga nu på tisdag. Hoppad alla är friska och hoppas att inte oron i världen skall kasta nya mörka skuggor över vår sångarglädje.
Men premiär skall det bli. Den 1 oktober på Kulturhuset Najaden.

Läs hela inlägget »
Etiketter: motgångar

Hej igen alla körvänner! Efter en lång tid av Corona-tystnad börjar nu livet återgå till det normala igen.
Körklangen har inte träffats sedan före jul, men på tisdagen var det dax, drygt en månad försenat, att väcka stämbanden till liv igen. Nu dra vi igång våra ordinarie körkvällar och därmed börjar också körbloggen rulla på.
Pandemin har visserligen, under lång tid, satt käppar i hjulet för vår körsång, men sången har inte tystnat. Hemma hos oss körklangare har det övats flitigt, sjungits i duschar och nynnats vid spisar. Allt med vår planerade nya körteaterföreställning som målsättning.
Dock måste vi tyvärr meddela att den planerade premiären i  vår inte kommer att kunna bli av. Vi kommer helt enkelt inte att hinna. Det har Coronapandemin satt P för.
Men vår kära publik kan sitta lugnt i båten. Det blir en premiär i höst. 
Den 1 oktober går ridån upp på Kulturhuset Najaden i Halmstad.

Då kommer ni att få se Körklangen på scenen igen i en föreställning med härlig körmusik, drama, humor och djup.
För oss körsångare väntar en tuff tid med intensiva sångövningar, krävande scenrepetitioner, manus- och notpluggande.
Jobbigt, men roligt. 
Och den som väntar på något gott…
Till sist hoppas vi i fortsättningen slippa konfronteras med Coronans fula tryne.
Eller som ”Do-re-pan-de-mi-kören” sjunger här nedanför i sin hatsång till Coronan.

Läs hela inlägget »

VÅRANING?

Jul- och nyårshelgerna är (äntligen) förbi och dagarna blir långsamt längre. En promenad på Prins Bertils stig med solglitter i Kattegatt, skränande änder och lekande barn gör att man anar vår i luften. En bedräglig, men skön känsla.
En mindre positiv känsla är att coronan nu nafsar oss i baken igen. Några av oss väntar på provsvar efter kontakt med smittan. I helgen var det meningen att vi skulle startat det nya  året med ett par dagars scenrepetitioner. Men nej. Allt fick ställas in. 
Nu hoppas vi bara att premiären för årets ordinarie körkvällar skall kunna äga rum som planerat nu på tisdag. Det är tidigare än vanligt. Men vi har bråttom. Om tre månader skall vi vara klara för premiär på vår nya föreställning.Vi måste köra hårt för att hinna. Många sånger skall övas in och massor av repliker skall tragglas. Allt måste sitta som en smäck den 2 april då det är dags att släppa in publiken.
Vi håller tummarna för att pandemin håller sig i schack så vi hinner.
Och medan vi hoppas och längtar, njut av Vivaldis De fyra årstiderna (Våren)!

Läs hela inlägget »

Så var det dags för den traditionella julavslutningen med kören. Tiden går fort och det har varit ett turbulent år. Coronan har varit ett allt överskuggande orosmoln, men med glädje och lust har vi jobbat hårt med vår kommande föreställning och lyckats hålla oron ifrån oss. Fantastiska låtar, Elvis, David Bowie, Beatles bland andra, har fått oss att glömma smittan. Lyssna på Elvis jullåt Blue Christmas här ovanför.
Vi får hoppas att lusten håller i sig även nästa termin och att tidsschemat håller med planerad premiär den 2 april. Den 19 mars kliver vi upp på Kulturhuset Najadens scen och fortsätter våra repetitioner där.
Tisdagskvällen ägnades åt en timmes körsång och en timmes julfika. Kaffe, glögg, bullar och godis. Mysigt som vanligt när vi får lite mer tid att umgås och inte bara sjunga. Men det kommer nog att bli en del sjungande under julhelgen också. Det gäller att hålla både sångerna och stämbanden igång. Kanske blir det Elvis och Bowie i stället för ”Hej tomtegubbar” och ”Bjällerklang”.
Till dig som följer Körklangen, man får väl hoppas att det är en och annan även utanför den innersta körkretsen, Till er säger vi nu God Jul och Gott Nytt År. Vi ses och hörs igen  på andra sidan nyår.
Då börjar det också snart bli dags att boka plats till vår premiär den 2 april.
 

Läs hela inlägget »

mNär skall vi bli kvitt denna förhatliga Covid19? 
Efter något som kändes som ett oändligt lååångt uppehåll i vårt sjungande, på grund av smittorisken, kom vi i höstas äntligen igång igen, ringrostiga och sångsugna. Nu är vi alla vaccinerade och sedan en tid jobbar vi för fullt mot vårt nästa projekt. Ett kördrama med planerat premiärdatum den 2 april.
Vi är inspirerade och peppade, men vi känner också hur covidspöket åter nosar oss i nacken. Vi vet ju att körsång är en utsatt verksamhet i pandemitider och nu läser vi att den välrenommerade manskören Orphei Drängar drabbats av Covid och tvingats ställa in flera konserter. Trots att alla är fullvaccinerade och man följt alla försiktighetsåtgjärder har smittan spridits i kören. 
Nu har man anmodat forskare att undersöka hur smittan, trots allt, kunnat få fäste.
Det beskedet ser också vi i Körklangen fram emot.
Vi satsar målmedvetet, men med största försiktighet, mot premiär, som planerat, den 2 april.
Och i väntan på besked, varför inte lyssna lite på just Orphei Drängar.
Här med Lena Nyman i en liten välkänd småfräck låt.

Läs hela inlägget »
Etiketter: orphei

Nu skall  hela rasket rivas, nu skall hela rasket bort….”
Per Myrbergs gamla kända slagdänga blev plötsligt smärtsamt aktuell.
Striden om det anrika gamla Kulturhuset är över. Kulturen i Halmstad gråter. 
År av blod, svett och tårar har offrats för att rädda detta kulturparadis i Halmstads Folkets Park. Ett engagemang som kommunen nu trampat på. På tisdagen fattade kommunfullmäktige beslutet som banar väg för grävskoporna.  Om inte folkviljan får stöd i högre instans kommer Kulturhuset att jämnas med marken.
Obarmhärtigt, sorgligt och svårt att förstå.
En artikel i Hallandsposten fick körkompisen Tomas att reagera (bilden nedanför).
Vi håller alla med. Var finns logiken?

Läs hela inlägget »
Etiketter: rivs

                                   Sista striden om Kulturhuset

Ett fackeltåg lyste på lördagskvällen upp decemberhimlen när sista striden stod om det gamla kulturhuset i Folkparken i Halmstad. Med hopp om ett ljus i mörkret för det gamla kulturhuset, som nu hotas av rivning, hade cirka 150 Halmstadbor samlats till en ljusmanife station. Sångare ur Körklangen var också på plats i ett sista försök att rädda det hus som i många år var körens hemvist och scen för en rad av våra framgångsrika körteaterföreställningar. Huset där Körklangen danats från konventionell ”pärmkör” till något av ett sjungande teatersällskap. Det var här Körklangen ”kastade” noterna och blev ”Kören som aldrig står still”.
 I elfte timmen, inför kommunens avgörande beslut på tisdag, den 14 december, ville folkmassan få politikerna att vakna och stoppa mordet på det älskade teaterhuset.
Med flämtande facklor, tal och sång manifesterade folket sitt engagemang för det gamla teaterpalatset som för generationer av Halmstadbor varit en kulturell guldgruva med sitt utbud och skapande- teater, dans, sång och multikonst.
”Riv ej vårt hus, riv ej vårt hus, riv ej vårt hus vi behöver det", sjöng Körklangen. Och medan facklorna falnade och mörkret tätnade drog sig kulturens förkämpar tillbaka i hopp om att kommunfullmäktige på tisdag skall fatta rätt beslut. Ett beslut att inte låta det älskade kulturhuset falla offer för bostäder.

Läs hela inlägget »
Etiketter: kulturhusstrid

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ragna » Gubbröra:  ”Goa gubbar! Låter bra. ”

  • Palle » Gubbröra:  ”Vi har ju kul och jäklar va bra detta är med vår egna övningar, fila extra på de..”

  • Håkan Andersson » Gubbröra:  ”Många röriga gubbar samlade på samma plats men väldigt samstämmiga i sången!”

Arkiv

Länkar

-

Etiketter