Körbloggen - Följ oss på vägen mot nästa föreställning

Nu krattar vi manegen igen! Bara en dryg månad kvar till Glädjekonserten, när vi tillsammans med körerna Cat och Viva Voce, skall framföra ett tvåtimmarsprogram i Immanuelskyrkan i Halmstad. I tisdags spikade vi låtordningen för den melodibukett vi skall presentera. Det kommer att bli skiftande sinnesstämningar, allt mellan Olle Adolphsons melankoliska ”Nu är det gott att leva” och den glättiga ”Kaffetåren”. Tillsammans med körens dramaansvariga jobbar vi nu, vid sidan av de musikaliska övningarna, för fullt med det sceniska för att sätta Körklangens speciella prägel på programmet. Körklangen är ju ”Kören som aldrig står still” och det skall förstås genomsyra vårt framträdande även den här gången. Uttrycket är vårt signum och det försökte vi också lyfta fram då Länsförsäkringars fotograf vid tisdagens körövning återvände för att komplettera bildmaterialet till den kampanj vi lovat att medverka i. Det är mycket nu! Vårt repetitionsschema inför Glädjekonserten talar sitt tydliga språk. Nu ger vi järnet så att ni som vill komma för att se och höra oss lördagen den 25 maj inte skall bli besvikna.
Passa på att boka plats redan nu. Här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: mycket nu

Den sista pusselbiten i Körklangens melodibukett inför Glädjekonserten i maj föll på plats i söndags.Vi hade en intensivdag med några timmars sångövningar och körledare Anna plockade då fram Povel Ramels ”Följ mig bortåt vägen” med suveränt körarrangemang av Allan Rogers. Tack vare en falerande bluetooth-högtalare fick vi också en stunds sång och dans-underhållning av vår sopran Ulrika K. som fick rycka in och förmedla Povels original via sin mobiltelefon. Som sagt, i Körklangen kan vad som helst hända.
Förutom Povel hann vi bland annat med att fila lite på Ledins ”Här kommer den nya tiden” och Olle Adolphsons ” Nu är det gott att leva”. Och så en stund med vår återupptäckta ”Kaffetåren”.
Utanför lockade vårsolen med sina värmande strålar medan vi därinne fick vårenergi av musikens glödande varma toner.
Och nu börjar Glädjekonserten rycka allt närmare. Om sju veckor står vi på Immanuelskyrkans scen.
Ni som vill se och höra oss då. Bok plats nu. Här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: melodibukett

Repertoaren till Glädjekonserten håller på att ta form. Det blir lite Ledin, lite Olle Adolphson, lite Abba och en del annat smått och gott. Bland annat ett par låtar från vår fantastiska ”Foxtrotföreställning”. Det känns som en bra melodibukett som skall framföras med lite ”Körklangen-stuk” i Immanuelskyrkan den 25 maj. Nu repeterar vi för fullt och trots att vi, på grund av årsmöte, bara hade en dryg timme för sång vid veckans körövning så hann vi nästan ”sätta” Tomas Ledins häftiga ”Här kommer den nya tiden”.
Men för all del det blev lite musikalisk touch även på årsmötet när våra revisorer Barbro och Ylva sjungande föredrog revisionsberättelsen.
I Körklangen kan vad som helst hända. Vår Glädjekonsert kommer för övrigt också att få lite guldkant eftersom konserten skall följas av en körfest. Alltid lika kul med körfester. Körsångare har alltid varit riktiga festprissar även om det inte varje gång går lika vilt till som på bilden från en körfest med Halmstads Hembygdskör (nuvarande Körklangen) 1959.
Försäkra dig om en biljett till vår Glädjekonsert lördagen den 25 maj redan nu.
Boka här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: festprissar

Nu hamnar Körklangen i blickfånget igen.  Vår senaste körövning ackompanjerades av fotoblixtar och rasslande kameraslutare. Fotograferna Anders Andersson och Joakim Leihed dokumenterade övningarna för Länsförsäkringars räkning. Det stora försäkringsbolaget, som också är en av körens välvilliga sponsorer, skall låta Körklangen- kören som aldrig står still- illustrera en planerad reklamkampanj. Så ni som inte fått nog av oss kommer att få ert lystmäte när vi inom kort, tillsammans med en del andra lokala profiler, dyker upp i kampanjbilder, reklamfilmer och tidningsannonser m.m.
Och på det musikaliskas planet händer det också en del. Det är nu bestämt att det blir en favorit i repris när vi den 25:e maj skall ge vår Glädjekonsert tillsammans med körerna Cat och Viva Voce. Körledare Anna hittade, som bekant, låten Java Jive av Ben Oakland och med engelsk text av Milton Drake helt ovetande om att detta var en av Körklangens gamla godingar. Som vi berättat tidigare sjöng vi den för 24 år i föreställningen ”Alla springer omkring” på Kulturhuset i Halmstad. Då hette den Kaffetåren och var en svensk version med text av Göran Ögren. Det blir den versionen vi kommer att bjuda på i Glädjekonserten. Och solist, även den här gången, kommer att bli tenoren Bengt Andersson, som återvänt efter en "paus" på nästan ett kvarts sekel. Men klangen och spänsten i rösten har han kvar.
Så vik gärna lördagen den 25:e maj åt Glädjekonserten. Konsertlokal blir Immanuelskyrkan i Halmstad, och inte Stadsbiblioteket som tidigare meddelats.
Biljetter kan ni boka här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: kampanj

Vad händer i Körklangen? Kanske någon börjat undra när vi skall stå på scenen igen efter succén med ”Foxtrot i Folkhemmet”.  Då kan vi ge lugnande besked. Den skenbara tystnaden är inget annan än just bara skenbar. På tisdagskvällarna sjunger vi och repeterar för fullt. Redan om ett par månader, närmare bestämt lördagen den 25 maj, kommer vi att dyka upp igen. Då framträder vi tillsammans med körerna CAT och Viva Voce på stadsbibliotekets (bilden) Nissanscen i något som vi kallat en "Glädjekonsert". Konserten är två timmar lång och vi kan lova att Körklangen- kören som aldrig står still- inte kommer att göra det den här gången heller.  Just nu kämpar vi med lite nytt sångmaterial som skall vara klart till dess. Dessutom en favorit i repris. Men det får bli en överraskning för den som händelsevis såg och hörde oss för drygt 20 år sedan.
Men ”Foxtrot i Folkhemmet då”, undrar kanske någon. Blir det någon mer föreställning? Ja, ingenting är säkert ännu, men vi hoppas fortfarande på en nypremiär till hösten. Vissa mått och steg har tagits för detta och ett repetitionsschema ligger klart för att vi snabbt skall kunna börja jobba med föreställningen. Men, som sagt, ingenting är dock spikat ännu, så håll tummarna!
Till "Glädjekonserten" i maj kan man boka biljetter redan nu på
 www.ticketmaster.se

Läs hela inlägget »
Etiketter: glädjekonsert

Fortsätter att gräva i minnenas och nostalgins innersta rum. Var i veckan och såg ”Bohemian Rapsody”, filmen om den legendariska rockgruppen Queen och deras otrolige sångare Freddie Mercury. Att höra Queens paradnummer ”Bohemian Rapsody” i biografsalongens enorma digitala Dolbysystem var mäktigt. Och naturligtvis dök minnena upp. Minnena från 2002 och Körklangens föreställning ”Kör som Folk” i de gamla lokstallarna. En körteaterföreställning om en kör. Där gjorde Körklangen sin variant av just ”Bohemian Rapsody”. Inga jämförelser i övrigt med originalet, men vi gjorde det. Körledare Anna kämpade på med kunnande och envishet och vi tog oss igenom och kunde presentera en alldeles speciell version med genial svensk text av vår regissör Martin Odd. Föreställningen handlade om en kör som tävlade om att få sjunga på Skansen och med hjälp av Queens mästerverk sjöng kören ut sin ångest inför framträdandet.
Vi ackompanjerades av en ung fantastisk kvartett, Carl Mörner, gitarr, Rasmus Andersson, klaviatur, Ola Strömberg, bas och Johan Nilsson, trummor.
Här nedan kan ni lyssna på Körklangens tolknig av Queen. Och ni som inte sett ”Bohemian Rapsody” på Röda Kvarn. Gör det! Det är en magisk upplevelse.

Läs hela inlägget »
Etiketter: bohemian

”Lady Marmelade” och ”Despacito”. De häftiga dans- och sångnumren i vår föreställning ”Foxtrot i Folkhemmet” kan ha påverkat oss sångare mer än vi anar.
Inte nog med att körsång bevisligen gör dig både gladare och friskare och stärker ditt immunförsvar. Nu har forskare även slagit fast att sång och dans är två av de hjärnstimulerande kulturella aktiviteter som dessutom skyddar mot Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.
I en vetenskaplig studie, som följt 800 kvinnor i 44 år, visade det sig att de kvinnor som ägnade sig åt sådan kulturell verksamhet hade 46 procents lägre risk att drabbas av Alzheimer.
De vetenskapliga rönen har nu givit upphov till ett körprojekt som drar som en vitamininjektion över landet.
”Vi sjunger hjärna” kallas körerna som, på initiativ av Studieförbundet Bilda och organisationen Alzheimer Sverige, skall samla demenspatienter, anhöriga och vårdpersonal för att sjunga och dansa tillsammans.
Och ni basar och tenorer. Ni kan också ta det lugnt! Enligt forskarna finns det ingen anledning att tro att sången och dansen inte skulle ha samma positiva effekt på manliga körsångare.

Läs hela inlägget »
Etiketter: sjunger hjärna

Livet har sina slutna cirklar. Så även Körklangen och vårt sjungande.
”Kom till bordet slå dig ner, bordet är dukat som ni önskat er……”
Så sjöng vår tenor Bengt Andersson i vår allra första körteaterföreställning, ”Alla springer omkring”, 1995. Det var då Körklangen kastade de svarta pärmarna och blev en dramakör. Låten hette ”Kaffetåren” och hade fått svensk text. Riktigt roligt att körledare Anna nu hittat låten och presenterat den för kören i originalversion. Den heter ”Java Jive” med engelsk text av Milton Drake och musik av Ben Oakland. En cirkeln sluts. Och inte nog med det. Tenor Bengt, som lämnade kören strax efter den föreställningen, har nu kommit tillbaka.
I helgen letades den gamla VHS-inspelningen från ”Alla springer omkring” fram ur gömmorna och den pensionerade videobandspelaren tog i bruk på nytt. Nostalgin flödade förstås och den spontana kommentaren blir helt klart: Så bra vi var redan då! Det känns som om det var något banbrytande vi gjorde på Kulturhusets scen den där gången för nästan ett kvarts sekel sedan. En sångkör som sprang omkring och ”apade” sig på scenen. Sjöng och spelade teater- eller nästan i alla fall. Ett slags musikaliskt collage med körsång och scenbilder är kanske en mer adekvat beskrivning av det som hände inför den entusiastiska publiken. Men sen skulle det bli mer teater.
Det skall bli kul att få göra ”Kaffetåren” eller ”Java Jive” igen. Tanken är att den kanske skall användas i ett litet körprojekt i vår.
Men medan ni väntar på det kan ni lyssna på hur vi lät den gången, i ”Kaffetåren” 1995.
Ljudfilen är en helt analog inspelning från VHS-bandet till ett vanligt fickminne. Så ha överseende med kvaliteten.

Läs hela inlägget »
Etiketter: kaffetåren

Tisdag kväll.  Vi sångare i Körklangen har just tagit den sista tonen i veckans körövning. Vi känner oss upprymda. Glada och lätta om hjärtat. Som alltid efter avslutat ”sångpass”.
Vad är det med sång, och speciellt då körsång, som är så befriande och upplyftande? Som gör att tungsinne förvandlas till glättighet.
Över en halv miljon svenskar sjunger i kör och vi vet alla att det är rena hälsokuren. Men hur hänger det egentligen ihop?
Många forskare har ägnat sig åt att studera ”den lyckliga körsångaren” och sambandet mellan körsång och hälsa.
Stressforskare, som undersökt de positiva effekterna av att sjunga i kör, konstaterar bland annat att körsång frigör ämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Studier visar också att körsångaren får stärkt immunförsvar, en effekt som dessutom förstärks ytterligare om man sjunger inför publik.
Man kan bara fantisera om hur vår föreställning, ”Foxtrot i Folkhemmet", med det enorma publikstöd vi fick då, kan ha påverkat oss.
Andra forskare slår fast att körsång även frigör lugn- och ro-hormonet oxytocin och att körsång ger en sådan hälsokick att det borde ordineras per recept.
Det behövs dock inte hos oss. Här är du välkommen utan recept. Är du sugen på att sjunga i kör så skicka en förfrågan till Körklangen. Du kommer garanterat att må bra!

Läs hela inlägget »
Etiketter: en hälsokur

Nu börjar vi söka oss nya musikaliska vägar. Efter ”Foxtrot i Folkhemmet” är det dags att få något nytt att bita i. Något annorlunda, även om det är viktigt att också hålla Foxtroten vid liv inför den fortsättning vi hoppas på. Till körövningen i tisdags hade körledare Anna botaniserat i musikens herbarium och fått med sig lite nytt och spännande material. Sällan är hon så glad som när hon kommer med sina fynd för att låta kören sätta stämbanden i dem. Den här gången blev det lite Adolphson, lite Holliday och lite Björn och Benny.
Olle Adolphson förstås, den fantastiske poeten och vissångaren, en av 60- och 70-talens mest betydelsefulla trubadurer. Visste ni föresten att han, efter sin död, 2004, också utpekades som författaren bakom deckarpseudonymen Bo Balderson.
Och så Billy Holiday, den hyllade jazzsångerskan, som började sina karrriär på nattklubbarna i Harlem och blev en av de största inom sin genre innan hon 1959 gick bort till följd av sitt drogmissbruk.
Björn och Benny behöver väl ingen närmare presentation.
Lite visa, lite jazz och lite musical. Härlig musik som genast föll kören i smaken. Nu ligger de nya noterna bland vår kvällslitteratur och vi ser fram emot att få göra musiken till vår. Och att vår publik också skall få njuta av den lite längre fram.

Läs hela inlägget »
Etiketter: jazz och visa

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter