VÅRANING?

Jul- och nyårshelgerna är (äntligen) förbi och dagarna blir långsamt längre. En promenad på Prins Bertils stig med solglitter i Kattegatt, skränande änder och lekande barn gör att man anar vår i luften. En bedräglig, men skön känsla.
En mindre positiv känsla är att coronan nu nafsar oss i baken igen. Några av oss väntar på provsvar efter kontakt med smittan. I helgen var det meningen att vi skulle startat det nya  året med ett par dagars scenrepetitioner. Men nej. Allt fick ställas in. 
Nu hoppas vi bara att premiären för årets ordinarie körkvällar skall kunna äga rum som planerat nu på tisdag. Det är tidigare än vanligt. Men vi har bråttom. Om tre månader skall vi vara klara för premiär på vår nya föreställning.Vi måste köra hårt för att hinna. Många sånger skall övas in och massor av repliker skall tragglas. Allt måste sitta som en smäck den 2 april då det är dags att släppa in publiken.
Vi håller tummarna för att pandemin håller sig i schack så vi hinner.
Och medan vi hoppas och längtar, njut av Vivaldis De fyra årstiderna (Våren)!

Läs hela inlägget »

Så var det dags för den traditionella julavslutningen med kören. Tiden går fort och det har varit ett turbulent år. Coronan har varit ett allt överskuggande orosmoln, men med glädje och lust har vi jobbat hårt med vår kommande föreställning och lyckats hålla oron ifrån oss. Fantastiska låtar, Elvis, David Bowie, Beatles bland andra, har fått oss att glömma smittan. Lyssna på Elvis jullåt Blue Christmas här ovanför.
Vi får hoppas att lusten håller i sig även nästa termin och att tidsschemat håller med planerad premiär den 2 april. Den 19 mars kliver vi upp på Kulturhuset Najadens scen och fortsätter våra repetitioner där.
Tisdagskvällen ägnades åt en timmes körsång och en timmes julfika. Kaffe, glögg, bullar och godis. Mysigt som vanligt när vi får lite mer tid att umgås och inte bara sjunga. Men det kommer nog att bli en del sjungande under julhelgen också. Det gäller att hålla både sångerna och stämbanden igång. Kanske blir det Elvis och Bowie i stället för ”Hej tomtegubbar” och ”Bjällerklang”.
Till dig som följer Körklangen, man får väl hoppas att det är en och annan även utanför den innersta körkretsen, Till er säger vi nu God Jul och Gott Nytt År. Vi ses och hörs igen  på andra sidan nyår.
Då börjar det också snart bli dags att boka plats till vår premiär den 2 april.
 

Läs hela inlägget »

mNär skall vi bli kvitt denna förhatliga Covid19? 
Efter något som kändes som ett oändligt lååångt uppehåll i vårt sjungande, på grund av smittorisken, kom vi i höstas äntligen igång igen, ringrostiga och sångsugna. Nu är vi alla vaccinerade och sedan en tid jobbar vi för fullt mot vårt nästa projekt. Ett kördrama med planerat premiärdatum den 2 april.
Vi är inspirerade och peppade, men vi känner också hur covidspöket åter nosar oss i nacken. Vi vet ju att körsång är en utsatt verksamhet i pandemitider och nu läser vi att den välrenommerade manskören Orphei Drängar drabbats av Covid och tvingats ställa in flera konserter. Trots att alla är fullvaccinerade och man följt alla försiktighetsåtgjärder har smittan spridits i kören. 
Nu har man anmodat forskare att undersöka hur smittan, trots allt, kunnat få fäste.
Det beskedet ser också vi i Körklangen fram emot.
Vi satsar målmedvetet, men med största försiktighet, mot premiär, som planerat, den 2 april.
Och i väntan på besked, varför inte lyssna lite på just Orphei Drängar.
Här med Lena Nyman i en liten välkänd småfräck låt.

Läs hela inlägget »
Etiketter: orphei

Nu skall  hela rasket rivas, nu skall hela rasket bort….”
Per Myrbergs gamla kända slagdänga blev plötsligt smärtsamt aktuell.
Striden om det anrika gamla Kulturhuset är över. Kulturen i Halmstad gråter. 
År av blod, svett och tårar har offrats för att rädda detta kulturparadis i Halmstads Folkets Park. Ett engagemang som kommunen nu trampat på. På tisdagen fattade kommunfullmäktige beslutet som banar väg för grävskoporna.  Om inte folkviljan får stöd i högre instans kommer Kulturhuset att jämnas med marken.
Obarmhärtigt, sorgligt och svårt att förstå.
En artikel i Hallandsposten fick körkompisen Tomas att reagera (bilden nedanför).
Vi håller alla med. Var finns logiken?

Läs hela inlägget »
Etiketter: rivs

                                   Sista striden om Kulturhuset

Ett fackeltåg lyste på lördagskvällen upp decemberhimlen när sista striden stod om det gamla kulturhuset i Folkparken i Halmstad. Med hopp om ett ljus i mörkret för det gamla kulturhuset, som nu hotas av rivning, hade cirka 150 Halmstadbor samlats till en ljusmanife station. Sångare ur Körklangen var också på plats i ett sista försök att rädda det hus som i många år var körens hemvist och scen för en rad av våra framgångsrika körteaterföreställningar. Huset där Körklangen danats från konventionell ”pärmkör” till något av ett sjungande teatersällskap. Det var här Körklangen ”kastade” noterna och blev ”Kören som aldrig står still”.
 I elfte timmen, inför kommunens avgörande beslut på tisdag, den 14 december, ville folkmassan få politikerna att vakna och stoppa mordet på det älskade teaterhuset.
Med flämtande facklor, tal och sång manifesterade folket sitt engagemang för det gamla teaterpalatset som för generationer av Halmstadbor varit en kulturell guldgruva med sitt utbud och skapande- teater, dans, sång och multikonst.
”Riv ej vårt hus, riv ej vårt hus, riv ej vårt hus vi behöver det", sjöng Körklangen. Och medan facklorna falnade och mörkret tätnade drog sig kulturens förkämpar tillbaka i hopp om att kommunfullmäktige på tisdag skall fatta rätt beslut. Ett beslut att inte låta det älskade kulturhuset falla offer för bostäder.

Läs hela inlägget »
Etiketter: kulturhusstrid

Med stora kliv närmar vi oss ögonblicket då Körklangen åter skall få stå på scenen. Vårt nya kördrama skall vara klart för premiär den 2 april och innan dess skall vi  införliva vår  repertoar med en massa nya låtar.  
Som sångare i Körklangen har vi fått tolka och njuta musik av många stora artister. Beatles, Dylan, Queen och Stevie Wonder, för att bara nämna några.
Härlig musik som körledare Anna, under årens lopp vaskat fram, och till stor del även arrangerat för kören.
Och nu sätter vi tänderna i två legender, Elvis Presley och David Bowie. Två verkliga giganter.
Visste ni, förresten, att dessa båda storheter, sina olika personligheter till trots, var mycket nära vänner. De hade dessutom samma födelsedag, den 8 januari, även om Elvis var 12 år äldre. Elvis Presley, tuffingen, The king of rock n roll och David Bowie, den  androgyne och outgrundlige, var varandras stora beundrare. De framförde gärna varandras musik och  var på sjuttiotalet också  ytterst nära att inleda ett nära samarbete. Elvis bad Bowie bli hans producent. Men det planersde samarbetet blev dock aldrig av eftersom Elvis gick bort sex månader senare, i augusti 1977. bara 42 år gammal.
Här nedan kan ni höra Elvis sjunga Bowie och Bowie tolka Elvis.
Vad Körklangen skall framföra  av de båda  får ni höra i vår körteater med premiär den 2 april.
 

                                     Bowie tolkar Elvis "I cant help."
 

                                  Elvis sjunger Bowie "Life on Mars"
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: legender

                                          Golvad tenor
 

En tenor kravlar på golvet, en bas kryper omkring i skräck och en gammal rocklegend återuppstår från det döda.
Vad är det som händer? Det är kaos i Körklangens replokal på Vittraskolan. Kan låta som galenskaper, men för oss i Körklangen är det vardagsmat. När en ny kördramaföreställning börjar växa fram mjukstartar vi ofta med lite teaterlekar. Det gäller att värma upp och återknyta kontakten med scenmiljön. Körsångarna skall skifta fokus från musik till teater. Två uttrycksformer som senare skall kombineras och vävas samman på scenen inför publik. Och i helgen var det dramaövningar med regissören Martin Odd. Bra för oss alla, men framförallt för våra nya medlemmar som kanske aldrig stått på en teaterscen. Och som kanske kan ha lite svårt för att ta steget från den disciplinerade stillastående körsångaren till den mer fysiska och utagerande ”teatersångaren”. Ingen flydde dock fältet utan alla verkade finna sig väl till rätta i sina nya roller.
Medan regissörspiskan ven byggdes det statyer av känslor och uttryck innan övningarna övergick till mer konkreta scener ur den kommande föreställningen. För första gången fick vi, med hela kören,  pröva några sekvenser ur Martins manus. Där dök den återuppståndne rocklegenden upp och en av hans låtar kommer vi för övrigt att få känna på vid vår ordinarie körrepetition med Anna Mörner i veckan.
Det ser vi alla fram emot.
Och naturligtvis ser vi fram mot det färdiga resultatet när den är dags för premiär den 2 april.
     

                                               Krypande bas
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: dramaövningar

                                Körklicken
 

Nu är allt i rörelse. Med stora kliv är vi på väg mot premiären på vår nästa spännande körteaterproduktion.
Körledare Anna plockar fram den ena godbiten efter den andra. Musikaliska pärlor som Körklangen skall ta till sig för att framföra i vårens kördrama. Senast Beatles och David Bowie. Beatles är ju ingen ny bekantskap för kören. Och inte särskilt ovanligt i körsammanhang. Körklangen har genom åren berikat sin repertoar med mycket av deras ymniga musikskatt. Men David Bowie? Så spännande att denne särpräglade musiker och artist dyker upp i vår kör. 
Mannen som gjorde rockmusiken androgyn och blev en musiklegend hylland av hela världen. Honom skall vi nu få tolka. En lockande utmaning.
Anna har nu satt samman en testgrupp, en liten körklick, för att testa nya låtar. Och stämövningarna fortsätter. Nu har damstämmorna utmanat "Gubbröran" och börjat med egna sittningar. Så nu övar vi separat i både "Gubbröra" och "Tantröra",  Nästa lördag, 27 november,  är vikt för sceniska övningar tillsammans med
vår regissör Martin Odd.
Som sagt, allt är i rörelse!
Och som sagt: 
Premiär på Kulturhuset Najaden den 2 april!

               David Bowie

Läs hela inlägget »
Etiketter: bowie

                                             Ung, glad och pigg med körsång

Vill du hålla dig ung, leva längre och slippa demens? Kom då till oss i Körklangen. Eller till någon annan kör.
Körsång får dig nämligen inte bara att må bra, den håller dig ung också.
Det hävdar i alla fall forskaren och körledaren Lazlo Harmat i Stockholm som startat en kör som forskningsprojekt. Nu skall han rekrytera 60 körsångare i åldrarna 65-75 år för att styrka sin hypotes om att körsång skjuter upp åldrandet och håller demenssjukdomarna stången.
Harmat, som själv varit körledare och körsångare i tio år, är övertygad om att körsången påverkar vissa processer i hjärnan positivt. Noter skall memoreras, sången kräver koncentration och den skapar social samvaro. Allt detta har goda effekter på åldrandet. De 60 seniorerna, som aldrig tidigare sjungit tillsammans skall nu studeras under en period av tio månader utan körsång och därefter lika långe med körsång en gång i veckan.
Deltagarna skall före, under och efter körsångsperioden genomgå kognitiva tester och deras hjärnor skall undersökas med magnetkamera. Undersökningarna skall ge svar på hur deltagarnas hälsotillstånd påverkas och förändras under projektets gång.
Körövningarna skall Lazlo Harmat leda själv och han räknar upp fem skäl att bli körsångare:
1 Fler Må-bra-hormoner
2 Minskad stress
3 Ökad andningskapacitet
4 Ökat välbefinnande
5 Ökat självförtroende

Många goda skäl att börja sjunga i kör alltså. Och att komma och se Körklangens nya kördrama i vår för att se hur bra vi mår och hur kul vi har.
Premiär den 2 april.

Läs hela inlägget »
Etiketter: körforskning

Gubbröra…
...blev det hemma hos basen Jan häromkvällen. Där samlades då hela barytonstämman, alltså alla basar och tenorer i Körklangen. Kören växer och mansstämmorna, som vanligtvis brukar vara körens akilleshäl, har blivit riktigt maffiga. Nu är vi fjorton  grabbar i Körklangen men fortfarande betydligt  fler tjejer förstås eftersom alt- och sopranstämmorna också växer så  det knakar. Körklangen består nu av totalt 35 sångare, som just nu drillas av körledare Anna Mörners taktpinne inför premiären i april på vårt nya kördrama.
Syftet med gubbröran var förstås att öva lite extra på låtarna till föreställning. Och om vi får säga det själva så lät det inte så pjåkigt när vi tog ton i dessa härliga låtar med regissör Martins nya mästerliga texter. Hittills har vi en handfull sånger att jobba med. Ytterligare ett tiotal ligger och väntar på att bli sjungna. Så det lär bli fler extrarep. Mer gubbröra. 
Bas och tenor i all ära, men en riktigt kraftfull barytonstämma som fyller rummet är riktigt häftig.
Lyssna och titta på videosnutten här nedanför!
Och/eller kom på vår föreställning.
Premiär allså den 2 april.

Läs hela inlägget »
Etiketter: extrarep

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ragna » Gubbröra:  ”Goa gubbar! Låter bra. ”

  • Palle » Gubbröra:  ”Vi har ju kul och jäklar va bra detta är med vår egna övningar, fila extra på de..”

  • Håkan Andersson » Gubbröra:  ”Många röriga gubbar samlade på samma plats men väldigt samstämmiga i sången!”

Arkiv

Länkar

-

Etiketter