Sjung dig frisk

Tisdag kväll.  Vi sångare i Körklangen har just tagit den sista tonen i veckans körövning. Vi känner oss upprymda. Glada och lätta om hjärtat. Som alltid efter avslutat ”sångpass”.
Vad är det med sång, och speciellt då körsång, som är så befriande och upplyftande? Som gör att tungsinne förvandlas till glättighet.
Över en halv miljon svenskar sjunger i kör och vi vet alla att det är rena hälsokuren. Men hur hänger det egentligen ihop?
Många forskare har ägnat sig åt att studera ”den lyckliga körsångaren” och sambandet mellan körsång och hälsa.
Stressforskare, som undersökt de positiva effekterna av att sjunga i kör, konstaterar bland annat att körsång frigör ämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem. Studier visar också att körsångaren får stärkt immunförsvar, en effekt som dessutom förstärks ytterligare om man sjunger inför publik.
Man kan bara fantisera om hur vår föreställning, ”Foxtrot i Folkhemmet", med det enorma publikstöd vi fick då, kan ha påverkat oss.
Andra forskare slår fast att körsång även frigör lugn- och ro-hormonet oxytocin och att körsång ger en sådan hälsokick att det borde ordineras per recept.
Det behövs dock inte hos oss. Här är du välkommen utan recept. Är du sugen på att sjunga i kör så skicka en förfrågan till Körklangen. Du kommer garanterat att må bra!

Etiketter: en hälsokur

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ragna Larsson » Publikrosor:  ”Måste också ge en ros till ljussättningen som är så viktig för att sätta rätt st..”

  • Ragna » Gubbröra:  ”Goa gubbar! Låter bra. ”

  • Palle » Gubbröra:  ”Vi har ju kul och jäklar va bra detta är med vår egna övningar, fila extra på de..”

  • Håkan Andersson » Gubbröra:  ”Många röriga gubbar samlade på samma plats men väldigt samstämmiga i sången!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln