Sång- och dansmedicin

”Lady Marmelade” och ”Despacito”. De häftiga dans- och sångnumren i vår föreställning ”Foxtrot i Folkhemmet” kan ha påverkat oss sångare mer än vi anar.
Inte nog med att körsång bevisligen gör dig både gladare och friskare och stärker ditt immunförsvar. Nu har forskare även slagit fast att sång och dans är två av de hjärnstimulerande kulturella aktiviteter som dessutom skyddar mot Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar.
I en vetenskaplig studie, som följt 800 kvinnor i 44 år, visade det sig att de kvinnor som ägnade sig åt sådan kulturell verksamhet hade 46 procents lägre risk att drabbas av Alzheimer.
De vetenskapliga rönen har nu givit upphov till ett körprojekt som drar som en vitamininjektion över landet.
”Vi sjunger hjärna” kallas körerna som, på initiativ av Studieförbundet Bilda och organisationen Alzheimer Sverige, skall samla demenspatienter, anhöriga och vårdpersonal för att sjunga och dansa tillsammans.
Och ni basar och tenorer. Ni kan också ta det lugnt! Enligt forskarna finns det ingen anledning att tro att sången och dansen inte skulle ha samma positiva effekt på manliga körsångare.

Etiketter: sjunger hjärna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ragna Larsson » Publikrosor:  ”Måste också ge en ros till ljussättningen som är så viktig för att sätta rätt st..”

  • Ragna » Gubbröra:  ”Goa gubbar! Låter bra. ”

  • Palle » Gubbröra:  ”Vi har ju kul och jäklar va bra detta är med vår egna övningar, fila extra på de..”

  • Håkan Andersson » Gubbröra:  ”Många röriga gubbar samlade på samma plats men väldigt samstämmiga i sången!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln